03. 07. 2016.

Manfred Clemenz METAFIZIKA AVANGARDE

Paul Klee, Der Teufel Jongliert, 1930
Franz Marc, The Fox, 1913
U jednom od posljednjih tiskanih izdanja dvotjednika "Zarez", u veljači 2016, objavljen je i jedan moj prijevod s njemačkog jezika. Tekst Manfreda Clemenza "Metafizika avangarde" govori o prijateljstvu između dva poznata umjetnika, njemačkog slikara Franza Marca i njemačko-švicarskog slikara i grafičara Paula Kleea, o njihovim stavovima prema umjetnosti, stvaranju i ratu koji je u to vrijeme davao pozadinu njihovim životima.

Tekst "Metafizika avangarde" možete pročitati u cijelosti na web stranici dvotjednika "Zarez", na ovom linku: Metafizika avangarde,  a za čitanje će vas, nadam se, zainteresirati uvodni dio članka: "Gledajući unatrag estetska avangarda na početku 20. stoljeća često je uljepšano tumačena. Jedan konkretniji pogled pak pokazuje koliko su u avangardi bile raširene iracionalne, rasističke i protuženske tendencije."


O autoru.
Dr. Manfred Clemenz rođen je 1938. u Stuttgartu, profesor je sociologije i socijalne psihologije, povjesničar umjetnosti, sociolog umjetnosti. Među njegova područja istraživanja ubrajaju se istraživanja biografija, psihoanalitička istraživanja, sociologija umjetnosti, estetska teorija, analiza medija i estetika medija. 
Trenutačno vodi istraživanja u područjima psihoanalitičke interpretacije umjetnosti i umjetničkoj kreativnosti, te istražuje biografije Pabla Picassa i Paula Kleea u suradnji s Museo Picasso iz Barcelone i Paul Klee Zentruma iz Berna. 
Odgovorni je urednik Interdisciplinarnog godišnjaka za psihoanalizu i estetiku IMAGO. Honorarni suradnik Neue Zürcher Zeitung od 2007. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar