27/09/24

Bela Mariaš DNEVNIK JEDNOG DOMARA

Ilustracija: drMarias. Foto: forumliber.rs
"Dnevnik jednog domara" je naslov upravo objavljenog romana mađarskog autora Bele Mariaša u izdanju novosadskog Foruma i Akademske knjige.

"Ova knjiga govori o jednoj zgradi (jednom svetu?, jednoj državi?) koja je osuđena na propast. Ova knjiga je, kao i celokupno muzičko i likovno stvaralaštvo drMariaša veoma kontradiktorna: priče nam iskreno, verodostojno govore o ljudima koje politika i štampa obično nazivaju gubitnicima tranzicije - bez ikakve ideje kako da se tim gubitnicima pomogne. Ova knjiga je okrutna: sirova, puritanska, bezobzirna, čitalac u njemu neće naći ni rešenje, ni odrešenje. Stanari iz domarevog dnevnika su nesrećni, propali, degradirani, nesposobni da žive normalan život. Čitalac će u svakom sledećem stanu, iza svakih vrata sresti sledeću usamljenu figuru ovog beketovskog sveta, u kojem se živi po nekim drugim, nama neshvatljivim zakonima. Ova knjiga nije ni sociografija, ni psihohoror, nego minimalistička proza, u kojoj se duboka empatija i solidarnost ukrštaju sa dobro poznatom ironijom autora." (forumliber.rs)


Bela Mariaš je nagrađivani mađarski likovni umetnik, pisac, profesionalni muzičar.

Rođen 1966. godine u Novom Sadu.

Studirao je umetnost u Beogradu od 1986. do 1991. godine. U kreativnom izražavanju koristi sredstva avangarde, dadaizma, pop arta, pank kulture. Karakterističan je za njega glasan i kritičan ton, a njegovu ekstravagantnu umetnost u osnovi definiše istočnoevropsko iskustvo.

Od 1991. godine živi u Budimpešti.

Bela Mariaš. Foto: socfest.hu









Roman "Dnevnik jednog domara" možete da kupite u svim boljim knjižarama ili preko Forumove veb stranice: Dnevnik jednog domara


Nema komentara:

Objavi komentar