22. 10. 2021.

Sibile Levičarov APOSTOLOV


Sibile Levičarov
APOSTOLOV
roman
Presing Izdavaštvo Beograd, 2021
Prevela sa nemačkog Angela Pataki


O romanu
„Apostolov“ je roman o ocu i priča o staroj, neobrađenoj traumi izazvanoj samoubistvom oca. Delimično autobiografska knjiga, raskošan monolog sa određenom dozom besa i nemilosrdnim razračunavanjem sa poreklom, tradicionalnim vrednostima i predrasudama. Radnja romana se temelji na putovanju kroz današnju Bugarsku, omraženu zemlju predaka naratorke koja sa sestrom prenosi posmrtne ostatke njihovog oca iz Štutgarta za Sofiju.

Sestre su imale manje od petnaest godina kada im se otac, uspešan ginekolog, obesio u porodičnoj kući. Porodica se nije zapitala ni onda a ni u kasnijem zašto je došlo do te tragedije. Praznina koju je ta prerana smrt stvorila u porodici, oseća se svo vreme putovanja kroz Bugarsku. Naratorka polazi na put u želji da sazna zašto se njen otac ubio, ali se na putu ispostavlja da ona o ocu gotovo ništa ne zna, štaviše ne zna mnogo ni o braku svojih roditelja. Iako pokušava, nije u stanju da sagleda realno kako su njeni roditelji živeli i u kakvim su odnosima bili.

„Apostolov“ je satiričan roman o bugarskom emigrantu, putopis, klasičan ispovedni roman. Nagrađen je nagradom Lajpciškog sajma knjiga 2009. godine u kategoriji beletristike.


O autorki
Sibile Levičarov (Sibylle Lewitscharoff, 1954) je odrasla u Štutgartu a danas živi u Berlinu. Studirala je religijske nauke u Berlinu, tokom studija živela duže vreme u Buenos Airesu i Parizu. Pisanjem je počela da se bavi pišući radio drame i kreirajući radio emisije, a kao autorka je poznata od 1998. godine kada joj je dodeljena ugledna nagrada „Ingeborg Bahman” za roman "Pong". Od 2000. godine živi od pisanja. Od 2010. godine je članica Akademije umetnosti u Berlinu.

Njen roman "Apostolov" je upravo objavljen na srpskom jeziku, u izdanju Presing Izdavaštva.


Nema komentara:

Objavi komentar