15. 02. 2017.

Nagrada Paul Waczlawick filozofkinji Ágnes Heller

Ágnes Heller. Foto: juedische-allgemeine.de
Bečka liječnička komora (Wiener Ärztekammer) dodijelila je nagradu Paul Waczlawick kao priznanje za životno djelo mađarskoj filozofkinji Ágnes Heller. U obrazloženju komore stoji da se nagrada dodijeljuje filozofkinji zbog njezina zalaganja za očuvanje slobode i prava na samoodređenje.

Bečka liječnička komora već desetak godina dodijeljuje nagradu Paul Waczlawick najznačajnijim suvremenim misliocima i ličnostima koji nastavljaju i reinterpretiraju kritičku i analitičku tradiciju psihoterapeuta, sociologa i filozofa Paula Waczlawicka (1921-2007). Bečka liječnička komora ističe kako je Ágnes Heller jedna od najznačajnijih suvremenih filozofkinja, fokus njezina rada uvijek je bio usmjeren na svakodnevicu kroz koju se nastojala baviti pojmovima kao što su  život i sloboda, pravo na samoodređenje.

Ágnes Heller (1929) je za svoj rad dobila mnoge prestižne nagrade, među kojima se ističu nagrada Hanna Arendt, nagrada Sonning, nagrada Počasnog građanina Budimpešte, Goetheova medalja i nagrada Carl von Ossietzky za suvremenu povijest i politku.

Nekoliko eseja Ágnes Heller u novom prijevodu na hrvatski jezik mogli ste čuti nedavno u emisiji Svjetovi i nazori, na Trećem programu Hrvatskog radija, tijekom rujna 2015. Pročitane eseje možete potražiti u arhivu emisije Svjetovi i nazori: http://radio.hrt.hr/arhiva/svjetovi-i-nazori/928/

Ugledna filozofkinja primit će nagradu 19. veljače u bečkom Burgtheatru.

Nema komentara:

Objavi komentar