01. 11. 2015.

Izložba povodom 125. godina od rođenja Károlya Szirmaija

Foto: vajma.info
Književnik Károly Szirmai rođen je pre 125. godina. Povodom godišnjice rođenja Biblioteka Matice srpske organizovala je izložbu koju su pripremili Péter Heinermann i Ivana Grgurić.

Književno blago Károlya Szirmaija koje se nalazi u fondu Matice srpske prikazano je čitaocima u elektronskom obliku. Prezentacija obuhvata ukupno 93 slajdova na kojima se mogu videti fotografije pisca, naslovne strane njegovih knjiga, te izabrana bibliografija stručne literature o njemu. Osnovni cilj izložbe je, kako je rekao Péter Heinermann za štampu, prikazivanje Szirmaijevih dela koja se nalaze u Matici srpskoj, te buđenje interesa za posuđivanje knjiga.

Izložba je otvorena 26. oktobra 2015.

U Matici srpskoj se organizuju ovakve izložbe u elektronskom obliku, vezane za godšinjice rođenja, još od 2011. godine, a iduće godine na redu su izložbe o Lajosu Zilahyju, Jánosu Aranyu i Kornélu Szentelekiju.

Književnik, istoričar književnosti, pesnik, prevodilac i urednik Károly Szirmai rođen je 27. juna 1890. godine u Temerinu, preminuo je 6. oktobra 1972. godine u Vrbasu. Književna nagrada "Károly Szirmai" osnovana je 1975. godine i dodeljuje se jedne godine za delo napisano na srpskom jeziku, a druge godine za delo na mađarskom jeziku. Nagrada će se ove godine dodeliti 10. decembra u Matici srpskoj, a aktuelna izložba o piscu učiniće događaj svečanijim.

Tragom članka na portalu Vajdasag.ma

Tri priče Károlya Szirmaija u srpskom prevodu možete pročitati na ovim linkovima:

Nema komentara:

Objavi komentar