27. 06. 2015.

Károly Szirmai rođen je na današnji dan 1890. godine

Károly Szirmai (1890.-1972.)

Károly Szirmai, jugoslavenski mađarski pisac, urednik, prevoditelj, rođen je na današnji dan 1890. godine.

Ovaj izrazito nadaren i plodan autor bio je vodeća ličnost jugoslavenske mađarske književnosti. Kao pisac, organizator književnih događaja i urednik, zalagao se za uredan jezik i visoke estetske kriterije. Dobitnik je više književnih nagrada, Oktobarske nagrade grada Vrbasa, bio je član Društva jugoslavenskih pisca, Međunarodnog Pen kluba, New Yorške akademije znanosti, dopisni član londonskog Royal Societyja, počasni doktor univerziteta, a kao gostujućeg profesora pozivali su ga na mnoge američke, europske i azijske univerzitete. 


Žeđ za svjetlošću
Zoltán Dér (Subotica, 1928.-2007.) pisac, književni povjesničar i novinar, napisao je slijedeće o Szirmaijevim novelama: 

„Szirmaijeve vizije smrti ne oživljavaju kraj vegetativnog postojanja, ni sitne strahote fiziološke propasti pojedinca. U njegovim vizijama smrti oblik dobivaju neke mnogo veće opasnosti, predosjećaji sveopće katastrofe koju izaziva smrt pojedinca. Vlakovi koji u njegovim novelama pristižu na šine ništavila, opterećeni okolnostima ljudskog postojanja, kao i sablasni događaji, dramski karakter dobivaju od duboko proživljenih briga i ljudske odgovornosti. Očaj kojim njegovi ljudi pale za sobom sve što je zapaljivo, govori o veličini žeđi za svjetlošću. Daljinu želja i mogućnosti Szirmai je i pod niskim nebom vrbaških večeri mjerio u razmjerama cjelovitog svijeta. Njegove vizije govore o takvom piscu koji je prema zahtjevima jedne velike književnosti znao promatrati i razmišljati o ljudskim stvarima po mjeri najviših vrhova postojanja."

Njegovu novelu "Poseta mrtvih" u srpskom prijevodu možete pročitati ovdje: karolj-sirmai-poseta-mrtvih

Nema komentara:

Objavi komentar