17. 05. 2017.

Alpe Adria Young Writers Festival, po 2. put u Koprivnici

Foto: DHK Koprivnica
Novi broj koprivničkog časopisa "Artikulacije" izlazi povodom festivala mladih pisaca Alpe Adria, koji se održava po drugi put. Ovogodišnji program traje od 1. do 3. lipnja, a mađarsku književnost predstavljaju Gábor Lanczkor i Tibor Weiner Sennyey.

Gábor Lanczkor rođen je 1981. u Székesfehérváru. Piše poeziju, prozu i prevodi. Njegova prva knjiga dobila je nagradu Gerécz Attila za najbolji prvijenac pjesničke zbirke. Pohađao je Univerzitet Eötvösa Loránda, nakon čega je u periodu 2002-2003. nastavio studij u Ljubljani i Rimu. Komparativnu književnost studirao je u Szegedu između 2007. i 2010. godine. Njegov je književni rad višestruko nagrađivan, a među priznanjima ističu se nagrada Faludy 2008., nagrada Sziveri 2013., nagrada József Attila i nagrada Füst Milán 2016. Sa slovenskog prevodio je Aleša Čara, Primoža Čučnika i druge. Glazba mu je također bliska, u Szegedu je imao svoj band u kom je svirao gitaru, a pored solo projekta "Anarchitecture" napisao je glazbu i za svoj roman "Bog velike rijeke".
Lanczkor se prvi put predstavio hrvatskoj publici u svibnju 2016., kada je boravio u Knjižnici i književnom svratištu "Zvona i nari" u Ližnjanu.



Tibor Weiner Sennyey rođen je 1981. u Egeru. Iznimno je plodan autor, piše pjesme, eseje i drame koje se s uspjehom izvode, prevodi i radi kao urednik u časopisu "Drot". Objavio je više zbirki pjesama, eseja i novela. Za vrijeme studija u Szegedu uređivao je književne i filozofske listove Bölcső i Szabad Ötletek, a sada pored knjiga objavljuje redovito i u elektroničkim i u tiskanim književnim časopisima. Više mjeseci proveo je u tri navrata u Indoneziji, na otocima Javi i Baliju, o čemu svjedoči zbirka eseja "Lutajuće kraljevstvo" iz 2010. Njegova prva knjiga dobila je nagradu Gerécz Attila, koja se dodjeljuje za najbolji prvijenac pjesničke zbirke, a nakon toga uslijedilo je više značajnih nagrada za pjesništvo i dramske tekstove. Prevodi koreansku, perzijsku i estonsku poeziju, koju objavljuje u časopisu za suvremenu umjetnost i kulturu "Pluralica".

Weiner Sennyey redoviti je sudionik pjesničke manifestacije Šumski pjesnici koja se održava početkom kolovoza svake godine u Istri, a boravio je u više navrata i u ližnjanskoj Knjižnici i književnom svratištu "Zvona i nari". Časopis "Nova Istra" objavila je više puta njegove radove u hrvatskom prijevodu. 


Program ovogodišnjeg festivala ALPE ADRIA možete pogledati na Facebook stranici festivala, na ovome linku:



Nema komentara:

Objavi komentar