20. 04. 2016.

Klaus Theweleit dobitnik je Nagrade SCHILLER grada Mannheima 2016

Klaus Theweleit. Foto: swr.de
Čestitke profesoru!

Klaus Theweleit dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Schiller" grada Mannheima. Zbirka njegovih eseja na srpskom jeziku izašla je nedavno, 2012, u izdanju KarposBooks​. Eseje su prevodili Dejan Aničić i Angela Pataki.

Eseji u zbirci LOGICAL, RADICAL, CRIMINAL govore o nedavnim ratovima na Balkanu, ali se dosta razlikuju od svega što se na tu temu može pročitati na ovim prostorima. Više o tome pročitajte u knjizi o kojoj nekoliko rečenica ima i na blogu.

Osim ove zbirke Klaus Theweleit ima i druge eseje, intervjue i novinske članke prevedene na naše jezike, a njegovu izvanrednu knjigu u četiri toma MUŠKE FANTAZIJE preveli su 1983. Vilma Ožbolt i Branko Ožbolt.



Nagrada „Schiller“ grada Mannheima dodjeljuje se ličnostima koji su svojim radom pridonijeli kulturnom razvoju na izvanredan način.

Djela Klausa Theweleita bave se nasiljem muškaraca nad ženama u mitovima, stvarnom životu i pop kulturi. Opisuju društvene fenomene kroz uvide psihoanalize, književnosti, umjetnosti, pop kulture i politike. Njegova najnovija knjiga Das Lachen der Täter – Psychogramm der Tötungslust izašla je 2015. i govori o muškoj agresiji koja se manifestira u masovnim ubojstvima i terorističkim napadima, između ostalih bavi se i slučajem Andersa Breivika.

Na ovom blogu ima još nekoliko tekstova Klausa Theweleita, link je ovaj: tekstovi, Theweleit

Nema komentara:

Objavi komentar